A cserkészet

A híres-neves gödöllői világcserkész-találkozó, az 1933-ban megrendezett Jamboree sok új vidéki cserkészcsapat megalakulásához vezetett. Így a 30-es évek második felétől egészen az 1948-as belügyminiszteri feloszlatásig Soltvadkerten is működött csapat. Ennek parancsnoka kisebb megszakításokkal Szenthe Sándor drogérista - azaz vegyi- és illatszerboltos - volt. 1989-ben a régi számot és nevet ismét megkapta újra megalakult a 884. sz. Hunyadi János Cserkészcsapat ifj. Káposzta Lajos vezetésével, akit az emigrációban működő Külföldi Magyar Cserkészszövetség képzett ki erre a feladatra több hazai fiatallal együtt. A lassan gyarapodó társaság első kilenc tagja 1990. január 28-án tett fogadalmat az evangélikus gyülekezeti házban, köztük Tóth Kata is akire hosszú éveken keresztül a lányvezetői szerep hárult.

Az ökumenikus csapat fenntartója az evangélikus gyülekezet, amely helyiségekkel, pénzzel és jó szóval támogatja a 2005-ben mintegy 50 fővel működő cserkészcsapatot.

A programokat sokszínűre tervező vezetőség tekintettel van a nemek és a korosztályok szerinti érdeklődési körre. A keresztyén szellemiséggel áthatott táborok és portyák mellett évente több alkalommal szolgálnak egyházi rendezvényeken - anyák napja, imahét, nagyobb ünnepek -, az idősebbek pedig a fizikai munkákból is kiveszik a részüket.

Az őrsök hetente-kéthetente találkoznak az őrsvezető irányításával a foglalkozásokon, ahol a foglalkozásokon, ahol a próbákra készülnek. Kéthavonta portya, évente pedig több táborozási lehetőség várja a cserkészeket. A soltvadkertiek néhány vidéki csapattal jó kapcsolatot ápolnak, így rendszeresek a kölcsönös meghívások.

A cserkészek a városi rendezvényeken is megállják a helyüket: utcabálok, fesztiválok és kiállítások rendezése fűződik csapat nevéhez.

Kezdettől fogva szerepeltek a hagyományőrző tánccsoportban, részt vállalnak a helytörténeti munkában, a felnőttek pedig a keresztény közéletben.

A csapatból tucatnyian rendelkeznek vízicserkész képesítéssel, többen pedig országos és nemzetközi táborokban látnak el gazdasági vezetői beosztás.

A kerületi és országos kiképző keretben csaknem mindig vannak vadkerti cserkészek, és ide kapcsolódik a cserkészélet sorozatos filmre vitele is, ami országos hírnévvel bír.

A cserkészcsapat vezetését 2002-ben ifj. Káposzta Lajostól ifj. Szávay László vette át.

Jelenlegi cserkészcsapat vezető: Gillich Gabriella
Tel.: 70/258-76-68
gillichgabriella@citromail.hu