Város bemutatása


A település a Duna-Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában az 53-as és 54-es közutak kereszteződésében fekszik. Városunkat 1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. Az alapításra emlékeztető 1376-os évszám a város címerében is látható. A török hódoltság idején ez a vidék elnéptelenedett, lakatlan pusztává vált. A gazdálkodás fellendítése érdekében az 1740-es évek elején a báró Orczy család először német és szlovák, majd magyar családokat telepített birtokára, akik kitartó munkával termékeny területté tették a napsütötte és szélhordta homokbuckákat. A szorgalom tehetséggel párosulva nemzedékről nemzedékre szállt, mely virágzó szőlő és gyümölcs kultúrát teremtett. Ma is ez biztosítja a lakosság nagy részének megélhetését.

A borászok és borbarátok által alakított Krämer Fülöp Borlovagrend tagjai a hagyományok ápolásán túl a vadkerti borok jó hírének öregbítését vallják szívügyüknek. Ezt szolgálják a különböző borversenyek, borbemutatók és borszentelések. A szőlő és a bor tiszteletét két szobor is reprezentálja. Az 1990-es évek elejére Soltvadkert a kistérség egyik központjává vált, ezért 1993-ban elnyerte a városi rangot. A rendszerváltás után számos magánvállalkozás indult be, különösen a műanyagfeldolgozásban létesültek modern üzemek.

A település lakói az évszázadok folyamán vallásuknak megfelelően több templomot építettek, amelyek meghatározó elemei a városközpontnak. Az egyik legszebb középület a volt Lukács kúria, a mai városháza, amely az 1820-as években épült, s jelenlegi formáját 1994-ben nyerte el. Számos emlékmű és szobor állít emléket az elődök helytállásának.

A város legvonzóbb idegenforgalmi nevezetessége a Vadkerti-tó. Már a múlt század elején kedvelt fürdőhely hírében állt, és ma is kellemes pihenést biztosít.

Több mint ötven hektáros vízfelület és környezete szolgálja az üdülők, horgászok és vízi sportok kedvelőinek kényelmét. Az 500 férőhelyes, partra nyíló, jól felszerelt kemping szolgáltatásait évente több ezren veszik igénybe. A környéken lévő éttermekben tájjellegű, ízletes ételek és a helyben termelt borok kínálatából válogathat a kedves vendég.

Az üdülőszezonban tartott színes rendezvényeket - horgászverseny, országos motoros találkozó, bor- és sörfesztivál - több tízezren látogatják. A tó mellett feltárt termálvíz hasznosítása a közeljövő feladata lesz.
A város központjában lévő országos hírű Korona Cukrászda termékeit szívesen fogyasztják az erre járók. A városban az infrastruktúra 100%-ban kiépült, amely a 35 km-re levő autópályával kiváló lehetőség a beruházóknak.

A város legrangosabb szórakoztató rendezvénye a hagyományos szeptemberi többnapos Szüreti Fesztivál, amelynek gazdag kulturális- és sportprogramját számos idelátogató hazai és külföldi vendég tekinti meg.

Jól működnek a város partnerkapcsolatai: a németországi Bodelshausennel a Szilágy megyei Sarmasággal és az Alba megyei Nagyenyeddel.

A sétány szobrai

Krämer Fülöp

Orczy Lőrinc

Szent Orbán

Nagy-Pál István

Lukács Antal

SOLTVADKERT VÁROS NÉVJEGYE
A város polgármestere:
Lehoczki Ferenc
Elérhetőségei: 78/480-420, 0620/5852-534,
E-mail: polgarmester@soltvadkert.hu

Soltvadkert lakossága:
Összesen 7.543 fő (2016 év)
A város belterülete: 449 ha 6.862 négyzetméter
A város külterülete: 10.289 ha 3.009 négyzetméter
Vadkerti-tó területe: 139 ha 5.046 négyzetméter
Selymes területe: 7 ha 1336 négyzetméter
A Város területe összesen: 10.885 ha 6.253 négyzetméter
A lakások száma: 3.091
A belterületi utak hossza: 43,397 km
Az Iskolai tanulók létszáma: 572 fő
Az óvodás gyerkekek száma:
Önkormányzati óvodákban és bölcsődében: 238
Evangélikus egyházi óvodában: 87