Kitüntetettek


Ambrus Krisztina

Asztaliteniszező, aki már gyerekként úgymond beleszületett a sport világába. A rengeteg edzés és a versenyek miatt magántanulóként végezte az iskolát. A sok edzés megtérült, a sikerek nem maradtak el. A sport mellett fontosnak tartotta a civil életre való felkészülést is, élelmiszeripari diplomát szerzett. Az egyetemi évek után ismét a sportra összpontosít. Bekerült az országos válogatottba és azon is dolgozik, hogy a világranglistán feljebb lépjen.

Daróczi Csaba

Földrajz-testnevelés szakos tanár. Szegeden végzett és itt került kapcsolatba a természetfotózással, és természetfotósokkal. 1994 óta Soltvadkerten él családjával, és a helyi általános iskolában tanít. A fotózást autodidakta módos sajátította el. „A fotográfia több ágát művelem, de igazi kikapcsolódást, és feltöltődést csak a természetfotózás jelent. A természetfotózás szinte minden ága érdekel, de leginkább talán az éjszakai, és a légi fotózást kedvelem.”
Fotópályázatokon 1994 óta vesz részt, amin eddig több mint 80 díjat nyert itthon, és külföldön.

Richter Ilona

1928-ban Környén született. Családja 1931-ben költözött Soltvadkertre, ahol édesapja a szarvaskúti tanyai általános iskola tanítója volt. A Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakán diplomázott 1952-ben. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos illusztrátora volt 1960-ig, majd 1973-ig a nápolyi Zoológiai Állomáson dolgozott. 1990-ig a szegedi József Attila Tudományegyetem Növénytani Tanszékének munkatársa. 1955-ben Munkácsy díjjal tüntették ki, több nívódíjat és szakmai elismerést tudhat magáénak. 

Kevés város büszkélkedhet azzal, hogy nemzetközileg ismert és elismert művész munkáiban gyönyörködhetnek polgárai nap-mint nap a hivatali ügyek intézése közben.

RICHTER ILONA soltvadkerti származású, jelenleg Szegeden élő  Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, tudományos illusztrátor a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át 2018. március 15-én a Vigadóban Balog Zoltán miniszter úrtól. A felterjesztő Soltvadkert Város Önkormányzata volt.

Művei:

 • Homokország (természetismertető gyermekkönyv, 1961)
 • Anthomedusae/Athecatae (Hydrozoa, Cnidari) of the Mediterranean (tengerbiológiai monográfia, 1970)
 • Pandi (gyermekkönyv, 1971)
 • Úton-útfélen (növényakvarellek, 1981)
 • Opisthobranchia des Mittelmeeres (tengerbiológiai monográfia, 1982)
 • Virágok (1984)
 • Termések (1986)
 • Egy cseppben a tenger (természetismertető gyermekköny, 1988)
 • Emlékkönyv (2001)
 • Szemlélődés (versek, 2005)
 • A megelégedés fája (2012)
 • Homokország (új kiadás, 2014)

Szávay Ágnes

Visszavonult soltvadkerti teniszező, olimpikon, egy egyéni és két páros junior Grand Slam-torna győztese. Sikereinek köszönhetően több elismerésben is részesült. 2007-ben az év női sportolójává választották Magyarországon, ugyanebben az esztendőben a WTA őt választotta az év felfedezettjének. Négy alkalommal kapta meg Az év magyar teniszezője címet. /WTA 1973-ban alakult meg a profi női teniszezők érdekeinek képviseletére/2013. február 6-án végleges visszavonulását jelentette be egy későn diagnosztizált sérülés miatt. 2015-ben saját teniszklubot alapított, Kapros Anikóval és Gubacsi Zsófiával létrehozta a Happy Tennis programot, amelyért 2017-ben Erzsébetváros polgármestere kiemelkedő sporttevékenységéért elismerésben részesítette.