Testvérvárosaink


Bodelshausen

Bodelshausen, a németországi hatezer lakosú település 1996. október óta hivatalosan is testvérvárosa Soltvadkertnek. Kapcsolatuk már a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor Bernd Esslinger polgármester Hajós testvértelepülése, a szomszédos Hirlingen javaslatára választotta Soltvadkertet. Már 1991 őszén egy kisebb delegáció utazott a hagyományos bodelshauseni utcafesztiválra. 1996-ban kötött együttműködési megállapodásban célul tűzték ki egymás kultúrájának, hagyományainak, gazdasági életének megismerését, a nyelv tanulás lehetőségét, és a kölcsönös segítségnyújtást. Az évek során szoros kapcsolat alakult ki a két város intézményei, egyházai és lakói között.

Soltvadkert tűzoltóságának rendszeresen anyagi támogatást is nyújt a bodelshauseni egyesület. Példaértékű az evangélikus egyházak közötti kapcsolat, melynek keretében a presbitériumok, énekkarok és ifjúsági csoportok tesznek egymásnál látogatást. Ez azt is előre mozdítja, hogy Bodelshausen népessége főként evangélikus vallású. A fejlett iparral rendelkező városban a könnyűipar jelenti a fő megélhetést.

Weboldal:http://www.bodelshausen.de

 

Sarmaság

Szilágy megye kisvárosát 1996-ban kereste fel Berkecz László polgármester, azzal a szándékkal, hogy testvérvárosi kapcsolat kialakítását kezdeményezze. Az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy a kapcsolat olyannyira megerősödött, ahogy ezt korábban sokak elképzelni sem tudták volna. Rendszeressé váltak a baráti látogatások és egyre szorosabbá a barátságok. Soltvadkert város komoly segítséget nyújtott a Kraszna folyó áradását elszenvedett károsultaknak. Rendszeres pénz-, eszköz- és könyvadományokkal támogatják az ott élő magyarokat. A festői szépségű városka lakói szőlő ill. gabonatermesztéssel foglalkoznak. Turistacélpontként kiváló, gyönyörű vidék külföldi befektetők érdeklődését is várja. 

Weboldal: http://www.sarmasag.ro

 

Nagyenyed

Nagyenyed Erdélyben található megyei jogú város, melynek lakossága 16650 fő, területe 142,2 Km2Nagyhírű református kollégiumát 1622-ben Bethlen Gábor alapította. Mai elnevezése Bethlen Gábor kollégium. 2003-ban megkapta a Magyar Örökség díjat. Soltvadkert Város Önkormányzata támogatja keresztszülőként magyar gyerek taníttatását, aki magyar nyelvű oktatásban vehet részt. 
Soltvadkert és Nagyenyed közötti testvérvárosi kapcsolat 2016. május 5.-én jött létre. 

Weboldal: http://www.nagyenyed.ro/