Földtanilag talán stabil, vízügyileg erősen csapadékfüggő, fürdésre gyerekekkel kiváló, társadalmilag viszont néha zavaros. Pláne ha valaki csak felkavarja az iszapot, de aztán gyorsan továbbmegy… 

Na de ne tegyük zavarossá azt, ami éppen ülepedni és tisztulni fog az elkövetkező években! — Legalábbis Soltvadkert városvezetése ezt mondja. Temerini Ferenc polgármesterrel beszélgetek.

-Kezdjük egy nyárvégi kalanddal: kerítés egyes üdülőházak és a strandterület között. Az új szabályozás szerint a tópartra nem nyílhat üdülőház. Ahogy bárki felfoghatja, biztonságilag sem volt szavatolt az ott élőknek. Az Önkormányzat ezt az épületet ezért kerítéssel zárta el a strandtól. A felhördülés nagy volt.

-Igen, a kerítésből volt botrány. De aztán lehiggadtak a kedélyek és megértették, hogy ez mindenkinek jó és jövőbe mutató. A kabintulajdonosokkal most sikerült megegyeznünk egy alacsonyabb kerítésben, mely elé kérésre zöld növényt ültetünk.

-Jó lesz. De nézzünk kicsit messzebbre! Milyen tervek vannak a tóval kapcsolatban rövid, közép és hosszú távon?

-Készült egy sok lépcsőből álló fejlesztési koncepció a Vadkerti-tóra. Ezt a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés mellett működött Idegenforgalmi Kft. és egy szegedi építész iroda munkatársai készítették. Elképzelések, melyekre nem minden esetben van forrás, de legalább látjuk, mi mindent lehetne megvalósítani itt…

-Tehát vannak az álom-lehetőségek és vannak a mozdulatok. Ami valóban látszik, hiszen a tópart télen sem pihen: amennyire az időjárás engedi, folyik az építkezés.

-Egy kis összegű pályázatból már megvalósult az 1. ütem az elmúlt években: napvitorla, beléptető kapuk, zuhanyzóvíz elvezetés. A 2. szakaszban épül a kemping melletti út, díszburkolattal. Megújul a sétány a strandon. Felépül a központi épület, mely áll egy fogadó épületből, szociális részből, irodákból, raktárakból (pl. kerékpártároló) és egy vendéglátóipari egységből, kerthelyiséggel. Ez utóbbi rendezvények megtartására is alkalmas lesz, ahol le lehet ültetni a vendégeket.

-Mennyire sikerült rendezni a dolgot Danis Judit tóparti vállalkozóval, aki a játszótér melletti büfét eleddig üzemeltette?

Danis Judit felszámolja a strandon, önkormányzati földterületen felépített saját büféjét, melynek ellenértékeként hosszú távú szerződés keretében üzemelteti az újonnan épített vendéglátóipari egységet. Ez a mai követelményeknek megfelelően épül.

(Mint Judit később riporteri kérdésemre elmondta, szerinte is normális megegyezés történt kölcsönös megelégedettséggel -K.L.)

-Mik a határidők?

-Tavasz végén, nyár elején szeretnénk átadni ezt a beruházást. Egyébként ez az elképzelés-lista azért iránymutató, mert több olyan álom is szerepel benne, melyet negyven éve dédelgetünk: melegvizes fürdő gyógyszolgáltatásokkal, hozzá vendéglátóipari egységek.

-Van itt azért közelebbi álom is: a kemping.

-Igen, ott mindig van mit korszerűsíteni. Azt látjuk, hogy a kemping vizesblokkja igencsak elöregedett. Úgy döntöttünk, hogy a legjobb, ha új vizesblokk létesül, melyre hazai forrásból 100 millió forintos támogatást nyertünk. Mellé kerül egy játszótér is, mely nélkülözhetetlen egy családbarát kemping esetében. A támogatási összeg megjelent az idei országos költségvetésben…

-Két éve megújult a tóra vezető kerékpárút. Most már csak lámpa kellene a biciklikre… Vagy?

-Igen, világítás minden járműre kötelező, de gondolnunk kell a gyalogosokra is! A kifele vezető útnak volt egy szakasza, mely nem kapott közvilágítást. Gondolkodtunk, mi legyen a megoldás. Tavaly napelemes lámpákat tettünk ki, és a tapasztalatok birtokában úgy ítéljük meg, hogy az akkumulátorok bírják energiával. Idén a kemping felé vezető vaksötét út ilyen jellegű megvilágítása lesz a feladat, majd folytatódik ez a fajta beruházás a Bugyi-dűlőben. Ott élő cigány testvéreink régóta kérik ezt, amit igyekszünk megoldani.

-Három évvel ezelőtt arról beszéltünk egy interjúban, hogy meg fog újulni a soltvadkert.hu. A félelmem bevált. Cáfolja!

-A honlap új lett ugyan, de annál rosszabb! Én záros határidőn belül profi cégtől szeretnék megrendelni egy jó honlapot. Célunk az, hogy legyen egy gazdája a kommunikációnak. Minden hír, amit el akarunk juttatni az emberekhez, az jusson is fel minél hamarabb a honlapra, a városi facebook profilra, az instagramra és minden olyan felületre, amit az emberek néznek, és ahol kommunikáció folyik!

Káposzta Lajos

Forrás: Vira.hu