Apró emberkék, akik alig több mint fél kilósan látták meg a napvilágot. Korán született babák, akiket az orvosok minden lehetséges módon megpróbálnak megmenteni az életnek…

„A te hangodat ismerem” perinatális – születés időszaka körüli idő – zenei csoport önkéntesei Hazay Tímea és Hazay Annamária egy testvérpár, édesanyák, akik hetente énekelnek a kórházakban a koraszülött babáknak és a szülőknek, hogy tartsák bennük a lelket, és hogy ne legyenek egyedül a félelmekkel és a reménnyel.

Szülés után különösen, ha beteg koraszülött kisbabája születik az anyukának, különleges lelki-pszichés helyzet léphet fel. Ezt egyrészt a hormonszintek gyors változása, másrészt a félelem, az aggodalom és a jövőbe vetett bizonytalanság okozza. Mivel senki nem így tervezi a gyermek megszületésének első napjait-heteit, óriási lelki teher, önvád és kilátástalanság érzés nyomhatja a szülő vállát.

A gyermeket váró édesanyák többsége egészséges, szép, jól evő, jól alvó, szépen fejlődő, időben érkező, mindenféle gondtól mentes újszülöttet, csecsemőt képzel el lelki szemei előtt. Sajnos sokszor a képzelet és a valóság nem találkozik, mert már a várandósság ideje alatt a terhességi szűrővizsgálatokon kiderül, hogy a babának valamilyen betegségére, károsodására kell számítani, vagy éppen egy szabályos, panasz és akadálymentes terhesség során idő előtt megszületik a gyermek.

A korán érkező babát a szülőszobán jól képzett orvosok, intenzív ápolók várják, majd az első ellátás után a perinatális intenzív centrumba – PIC – helyezik át.
Perinatalis Intenzív Centrum olyan intenzív osztály, ahol a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket látják el. A méhen belüli fejlődési rendellenességek, a megszületés előtti hetekben létrejött fertőzések, a szülés alatt keletkezett kórállapotok illetve a koraszülöttek ellátása történik itt.

Az előadás mondanivalója az, hogy higgyenek bennük ápolókban-orvosokban, higgyenek saját magukban és főleg a kisbabájukban. Bennük azért, mert mindent megtesznek a pici felépüléséért, vigyáznak rá. Magukban azért, mert ettől a gyermektől óriási esélyt kaptak, hogy szülők, ráadásul jó szülők legyenek. Hiába van ott az inkubátor fala kettejük között, a picinek szüksége van az édesanyja simogató kezére, csendes szavaira, kitartására, szeretetére, szüksége van a tejére, s arra a biztonságra, hitre, amit csak az anya jelenléte tud megadni neki. S a legfontosabb, hogy fogadja el a helyzetet, tisztázza magában a realitást, és higgyen a babájában, higgyen a zene erejében, hiszen őhelyette ezt a harcot, élet-halál küzdelmet más nem tudja véghezvinni, az a törékeny, apró kis test nap, mint nap szívósan küzd és élni akar!

Január 24-én, Soltvadkerten a Gyöngyház Kulturális Központ tükör termében megtartott előadásnak házigazdája volt a Bababarát Adománycsoport, amelynek tagjai kötött és horgolt takarókkal, apró sapkákkal, babazsákokkal és Koripokkal segítik a piciket abban, hogy életben maradjanak, és behozzák a koraszülésből eredő hátrányaikat.
Ott volt a szervezők között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Soltvadkerti Csoportja, akik szintén minden segítséget megadnak, ha valaki ebbe a traumás helyzetbe kerül.

Aki segíteni szeretne a koraszülött babáknak, megteheti! Szűcsné Nyúl Éva – Bababarát Adománycsoport – díjmentesen tanít kötést, horgolást minden héten, szerdán, több csoportban. Bővebb felvilágosítás a Gyöngyház Kulturális Központban kérhető

Magyarországon ma minden tizedik baba koraszülötten látja meg a napvilágot, ezért ez a probléma bárkit érinthet, ezért jó lett volna, ha többen jönnek el a rendezvényre, hiszen mindenkit, aki ott volt, mélyen érintettek azok a szavak, amiket a szakemberek elmondtak, és amiket azok az édesanyák osztottak meg velük, akiknek korán jött a világra a gyermekük.

-K.Gy.-

Forrás: Vira.hu