SOLTVADKERTI SVÁB KÁPOSZTÁS KOLBÁSZ
2017. decemberében került be a Soltvadkerti Települési Értéktárba, Gasztronómia kategóriában.
Farkas Miklós a Schiszler Pálinkaműhely pálinkafőző mestere igen jelentős múlttal rendelkezik a gasztronómia terén. Az a tapasztalata, hogy a gasztronómia világa – melynek jelentős közösségépítő ereje is van – rengeteg embert tud megmozgatni. Közösségi emberként ezért is tevékenykedik hosszú ideje ezen a területen.
Miklós felismerte, hogy a káposzta egy igen jól alkalmazkodó, a különböző ízekkel harmonizáló zöldségféle. Időt és energiát nem sajnálva felkutatta Soltvadkerten a sváb káposztás kolbász gyökereit. Kutatását siker koronázta. Egy 1900-as évek elején íródott böllérkönyvben talált róla leírásokat. A vadkerti családokban nagy hagyománya, divatja, keletje volt a különleges ételeknek, így a sváb káposztás kolbásznak is.
Nagyközönség előtt Soltvadkerten a 2017-ben megtartott Adventi estéken debütált újra, ahol bizony a közel 50 kg kolbász hamar elfogyott. Egy évvel korábban Bálványosfürdőn is nemzetközi sikert ért el a finom étel. Farkas Miklós a legjobb kolbász díját hozta el vele. Azóta rendszeresen készítenek sváb káposztás kolbászt a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál alkalmával, a Bor és Gasztro Napon, valamint az Adventi estéken is.
A recept súlyarányosan:
1 kg kolbászhús
só, bors, paprika, köménymag, fokhagyma
30 dkg sültkáposzta
Az elkészítés folyamata:
A húst a fűszerekkel elkeverjük. A fehér fejes káposztát vékonyra szeljük, majd bő zsíron megsütjük. Fűszerezzük borssal és köménnyel.
A kihűlt káposztát ledaráljuk, összekeverjük a kolbászhússal, majd vékonybélbe töltjük és kisütjük.
Felfüstölni nem lehet!
Mindenki tetszésére és egészségére váljék!
Galéria
Az oldal készült a helyi nemzeti értékek népszerűsítése Soltvadkerten pályázat keretében.
Pályázati azonosító: HUNG-2022/9264
Döntési szám: HF/5/561/2022